Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασικές πρακτικές για καλήτερα δόντια.

 Οι βασικές πρακτικές για τη φροντίδα των δοντιών και τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας περιλαμβάνουν:



  1. Βούρτσισμα:

    • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά κάθε φορά.
    • Χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια οδοντόκρεμα με φθόριο.
    • Βουρτσίζετε με κυκλικές κινήσεις, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των δοντιών (εξωτερικές, εσωτερικές και μασητικές).
    • Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.
  2. Χρήση οδοντικού νήματος:

    • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά για να αφαιρέσετε την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια όπου η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει.
  3. Στοματικό διάλυμα:

    • Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο ή αντισηπτικό παράγοντα για να συμπληρώσετε τη στοματική σας φροντίδα.
    • Το στοματικό διάλυμα βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και στην αναζωογόνηση της αναπνοής.
  4. Διατροφή:

    • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
    • Καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
    • Αποφεύγετε τα συχνά σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
  5. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο:

    • Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό, έλεγχο και συμβουλές.
    • Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα τυχόν προβλήματα.
  6. Άλλες συμβουλές:

    • Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
    • Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να αυξήσετε την παραγωγή σάλιου και να καθαρίσετε τα δόντια σας μετά τα γεύματα.
    • Προστατεύετε τα δόντια σας από τραυματισμούς φορώντας αθλητικό προστατευτικό στόματος κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ακολουθώντας αυτές τις βασικές πρακτικές, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και να απολαύσετε ένα όμορφο χαμόγελο για πολλά χρόνια.

Το φθόριο είναι ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στο νερό και σε ορισμένα τρόφιμα. Σε μικρές ποσότητες, το φθόριο είναι ευεργετικό για τα δόντια, καθώς τα ενισχύει και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φθορίου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών και του οργανισμού γενικότερα.

Πώς το φθόριο ωφελεί τα δόντια;

  • Ενίσχυση του σμάλτου: Το φθόριο ενσωματώνεται στο σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας.
  • Αναμεταλλείωση: Το φθόριο βοηθά στην αναμεταλλείωση των δοντιών, δηλαδή στην αποκατάσταση μικρών βλαβών στο σμάλτο που προκαλούνται από τα οξέα.
  • Μείωση της παραγωγής οξέων: Το φθόριο μειώνει την ικανότητα των βακτηρίων να παράγουν οξέα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα.

Πώς το φθόριο μπορεί να βλάψει τα δόντια;

  • Οδοντική φθορίωση: Η υπερβολική κατανάλωση φθορίου κατά την παιδική ηλικία, όταν τα δόντια αναπτύσσονται, μπορεί να προκαλέσει οδοντική φθορίωση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από λευκές ή καφέ κηλίδες στα δόντια, οι οποίες μπορεί να είναι ελαφρές ή σοβαρές.
  • Άλλες επιπτώσεις: Η υπερβολική κατανάλωση φθορίου μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και του θυρεοειδούς αδένα.

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα φθορίου;

Η συνιστώμενη ποσότητα φθορίου εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Για τα παιδιά, η πρόσληψη φθορίου πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου ή του παιδιάτρου. Οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν φθόριο από την οδοντόκρεμα, το στοματικό διάλυμα και το πόσιμο νερό, εφόσον αυτό περιέχει φθόριο σε ασφαλείς συγκεντρώσεις.

Συμπερασματικά

Το φθόριο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την υγεία των δοντιών, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας σχετικά με τη χρήση φθορίου και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρ...

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτ...

Επικοινωνία

Tο ιατρείο βρίσκεται στην Πάτρα επί της οδού Παναχαϊκου 32. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μάζι μας για οποιοδήποτε οδοντικό πρόβλημα και να κλείσετε ένα ραντεβού σχετικά με την αξιολόγηση και την δρομολόγηση της αποπεράτωσης του προβλήματος. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6944 741012 και με e-mail στο toothmedicalgr@gmail.com