Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλοκαιρινές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια

 Μόλις ήπιες κάτι ζεστό ή έφαγες παγωτό και ένιωσες αμέσως τον πόνο στα δόντια σου; Οι υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν πόνο στα δόντια σου και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ευαισθησία τους. Κάποιοι από τους πιο συνήθεις παράγοντες για ευαίσθητα δόντια είναι οι εξής. 

12 κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια σου



1 Η εκτεθειμένη οδοντίνη εμφανίζεται όταν το σμάλτο έχει φθαρεί, αφήνοντας το εσωτερικό, πολύ πιο λεπτό στρώμα του δοντιού εκτεθειμένο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από το πολύ συχνό ή πολύ δυνατό βούρτσισμα, τη συχνή κατανάλωση όξινων τροφών και ροφημάτων και το τρίξιμο των δοντιών.

2 Η ουλίτιδα, η οποία προκύπτει κυρίως από την κακή στοματική υγιεινή. Προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας ή πέτρας, που όχι μόνο διαβρώνουν την οστέινη βάση του δοντιού, αλλά δημιουργούν θύλακες σκληρής πλάκας γύρω από τα δόντια και τα ούλα, δυσχεραίνοντας την αφαίρεσή της. Αν μείνει για πολύ καιρό, αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία διασπούν σταδιακά το οστό και το συνδετικό ιστό που κρατά τα δόντια στη θέση τους, προκαλώντας επιδείνωση της ευαισθησίας.

3 Ένα ραγισμένο δόντι ή σφράγισμα μπορεί να δημιουργήσει απευθείας πέρασμα από τη μασητική επιφάνεια του δοντιού μέχρι τη ρίζα του, προκαλώντας άμεση αντίδραση πόνου όταν καταναλώνονται κρύες ή ζεστές τροφές και ροφήματα.

4 Οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως λεύκανση ή προσθήκη στεφάνων, μπορεί να οδηγήσουν σε ευαισθησία. Ωστόσο, αυτό το είδος ευαισθησίας δεν διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες.

Πώς να μειώσεις την ευαισθησία των δοντιών

Βούρτσιζε τα δόντια σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μαλακιά οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Αντί να χρησιμοποιείς οδοντόκρεμα κατά της τερηδόνας, προτίμησε μία φθοριούχο. Δοκίμασε διαφορετικές μάρκες μέχρι να βρεις την ιδανική για σένα.

Χρησιμοποίησε καθημερινά οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

Μείωσε την κατανάλωση ιδιαίτερα όξινων και γλυκών τροφών, που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.

Ζήτα από τον οδοντίατρό σου να σου φτιάξει στα μέτρα σου ένα προστατευτικό μασελάκι για να μην τα τρίζεις στον ύπνο σου.

Πήγαινε στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο Αν υποφέρεις από ξαφνική ευαισθησία ή πόνο, πήγαινε αμέσως στον οδοντίατρό σου. Φρόντισε να του μιλήσεις για τις επεμβάσεις που προκαλούν ευαισθησία, όπως η λεύκανση.

Δοκίμασε μαγνήσιο: Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για δυνατά οστά και δόντια και συμπληρώνει το ασβέστιο, διατηρώντας τα επίπεδά του στον οργανισμό. Πηγές: Ξηροί καρποί, βρόμη, πατάτες, μπανάνες και σοκολάτα (προτίμησε τη μαύρη ή χαμηλή σε σάκχαρα για να διατηρείς χαμηλή την πρόσληψη θερμίδων)

Μην ξεχνάς τη βιταμίνη D: Είναι η καλύτερη άμυνά σου ενάντια στην ουλίτιδα, καθώς διατηρεί τα δόντια στηριγμένα στα φατνία τους. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Πηγές: Ψάρια, αβγό και μανιτάρια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόσα δόντια έχουμε και πώς ονομάζονται;

Το   δόντι   αποτελεί όργανο του   γαστρεντερικού συστήματος   που βρίσκεται μέσα στην   στοματική κοιλότητα   και στηρίζεται στο   οστό   των   γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω   οδοντοστοιχία   για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανθρώπινα δόντια Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Τα δόντια ανάλογα με την εξωτερική τους μορφολογία αλλά και

Τα μέρη του δοντιού

Το  δόντι  αποτελεί όργανο του  γαστρεντερικού συστήματος  που βρίσκεται μέσα στην  στοματική κοιλότητα  και στηρίζεται στο  οστό  των  γνάθων . Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω  οδοντοστοιχία  για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ανάλογα με την ηλικία Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στην  στοματική κοιλότητα  τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει (πέφτει) στην ηλικία των 12 ετών περίπου. [1]  Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του σωφρονιστήρα ή  φρονιμίτη . [2] Ανάλογα με την μορφολογία και τη θέση Τα δόντια ανάλογα με την εξω

Επικοινωνία

Tο ιατρείο βρίσκεται στην Πάτρα επί της οδού Παναχαϊκου 32. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μάζι μας για οποιοδήποτε οδοντικό πρόβλημα και να κλείσετε ένα ραντεβού σχετικά με την αξιολόγηση και την δρομολόγηση της αποπεράτωσης του προβλήματος. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6944 741012 και με e-mail στο toothmedicalgr@gmail.com